W dniu 23 lutego 2018 roku (piątek) w ramach działań towarzyszących Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (Podprogram 2017), odbyły się warsztaty kulinarne i dietetyczne prowadzone przez przedstawicieli Caritas Diecezji Bydgoskiej.
Warsztaty, do udziału w których zaproszono aż 50 więcborczan uczestniczących w Podprogramie 2017, zorganizowano w gościnnych progach Środowiskowego Domu Samopomocy w Więcborku. Tematyka warsztatów ukierunkowana była na smaczne i zdrowe żywienie. Zagadnienia poruszane podczas warsztatów dietetycznych komponowały się z owocnymi działaniami podczas warsztatów kulinarnych, gdyż na stołach nie brakło witamin pod postacią owoców i warzyw. Uczestnicy przy niewielkiej pomocy kuchmistrza wykonali tortille z różnym nadzieniem oraz sałatkę owocową z sosem miodowo-cytrynowym.
W trakcie przerwy kawowej niespodziankę muzyczną dla gości przygotował Radek Radaszewski, uczestnik Środowiskowego Domu Samopomocy w Więcborku.
Miło nam było gościć kolejny raz przedstawicieli Caritas Diecezji Bydgoskiej: panią Darię Lewińską, (dietetyczkę) oraz pana Michała Siekierkę (mistrza kulinarnego).