W dniu 27 lutego 2017 roku (po raz drugi w Więcborku) odbyły się warsztaty kulinarne i dietetyczne prowadzone przez przedstawicieli Caritas Diecezji Bydgoskiej. Wszystko w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2016.
Warsztaty, do udziału w których zaproszono aż 50 osób uczestniczących w Podprogramie 2016, zorganizowano w gościnnych progach Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Więcborku.
Tematyka obu warsztatów ukierunkowana była na smaczne i zdrowe żywienie. Zagadnienia poruszane podczas zajęć dietetycznych komponowały się z działaniami podczas zajęć kulinarnych.
Co niektórzy odkryli swój talent kulinarny, podczas wykonywania szaszłyków owocowych oraz różnorodnych sałatek z kaszą w roli głównej.
Miło nam było gościć kolejny raz przedstawicieli Caritas Diecezji Bydgoskiej: Panią Barbarę Owczarzak, Panią Darię Lewińską (dietetyczkę) oraz Pana Michała Siekierkę (Mistrza Kulinarnego).