Od maja do czerwca br. w ramach projektu systemowego pn. „interAKTYWNI”, odbywały się warsztaty kulinarne, skierowane do trzech grup uczestników projektu. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
W warsztacie kulinarnym wzięły udział dwie grupy projektowe realizujące kontrakty socjalne (20 godzin zajęć na grupę) i jedna biorąca udział w Programie Aktywności Lokalnej pn. „Energia jest w nas” (18 godzin zajęć). Warsztaty odbywały się w sali gastronomicznej Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Więcborku oraz w Świetlicy Wiejskiej w Runowie Krajeńskim.
Program zajęć obejmował takie zagadnienia jak:
- planowanie i organizowanie produkcji gastronomicznej zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi i zasadami bhp,
- podstawowe zasady obsługi gości,
- techniki sporządzania potraw dietetycznych,
- przygotowanie potraw i napojów,
- wykonywanie potraw kuchni europejskich (włoskiej, francuskiej, angielskiej i innych),
- potrawy kuchni regionalnej.
.